Hollósy András szövegértésével komoly gond lehet, a miskolci közel sincs Európa TOP 15 egyeteme között

Megosztás

Ezt beszélik Miskolcon: hogyan várhatjuk el, hogy az iskolás gyermekek szövegértése megfelelő legyen, amikor még a miskolci Fidesz egyik vezéralakjának számító Hollóssy András is ilyen durván félreértelmez egy egyszerű szöveget. A MiskolcI Egyetem nemhogy a legjobb 15-ben nincs Európában, de még a top 400-ba sem került be.

A vizsgálat eredményeit egy fideszes államtitkár tette közkinccsé, csak Hollóssynak ezt sikerült látványosan és szinte hihetetlenül félreértelmeznie. Erre több olvasónk is felhívta a figyelmet, hogy Hollósy András bejegyzésének köze sincs a valósághoz, az Index cikkét nem sikerült megfelelően értelmeznie.

Bárcsak így lenne, de Hollósy állításával ellentétben a valóság köszönőviszonyban sincs ezzel.

Íme a hivatkozott cikk idevonatkozó része.

“Több magyar intézmény is felkerült a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási intézményeket értékelő nemzetközi rangsorának európai listájára – írta az MTI Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára Facebook-oldalára feltöltött videója alapján.

Hankó Balázs közölte, a regionális európai lista 46 ország egyetemeit vizsgálta, és a legjobb 690 intézmény közé 15 magyar egyetem is bekerült.

Az első 300-ban 

  • az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a 208.,
  • a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) a 238.,
  • a Szegedi Tudományegyetem a 242.,
  • míg a Debreceni Egyetem a 258. helyen szerepel.

A legjobb 400-ba bekerült a Pécsi Tudományegyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem is. (Itt vegyünk egy nagy levegőt, Miskolcról egy szó sem esett eddig és már túl vagyok a legjobb 400-on…)

A 15 rangsorolt magyar egyetem között három egyházi fenntartású intézmény – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem – is szerepel, valamint helyet kapott a rangsorban a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Soproni Egyetem is.”

Hollóssy állításával szemben tehát a szomorú valóság az, hogy a “modellváltáson” átesett Miskolci Egyetem a 401. és a 690. közötti helyre elég, szó nincs legjobb 15-ről. Olvasóink felhívták a figyelmet arra, hogy ha a Fidesz vezető embereinek szövegértése ennyire kritikán aluli, akkor mit várjunk a gyermekektől? Egy másik olvasó felveti a “szándékos félreértelmezés” lehetőségét is Hollósy részéről, de ilyet mi nem is feltételezünk a miskolci fideszes politikusról. Mindenesetre jó lenne, ha javítaná posztját a közösségi médiában, mivel amit leírt, az sajnos a legkevésbé sem igaz.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek